Voorstellingen
WELKOM
TARTUFFE (09-10)
DE WAARDIN (08/09)
DEBUT DE SAISON (08)
J6 (07/08)
DIPLODOCUS DEKS (06/07)
DE TOEVALLIGE DOOD VAN EEN ANARCHIST (05/06)
UIT DE PERS
Parade
Vriendenlab
Wie zijn wij?
Speellijst
MEER!MEER!MEER!
Vodcast
Pers
Contact & Nieuwsbrief
Links


DE WAARDIN (08/09)

Een tekst van Oscar Kocken 
 • 3 december 2008 t/m 26 februari 2009
 • 'De Waardin' opent met de toevallig tot elkaar veroordeelde Iks en IJ die, ver na sluitingstijd tijdens het legen van hun laatste glas, uitgebreid de balans opmaken van hun leven en de hedendaagse maatschappij. Zodra zij menen dat hun ultieme biecht is volbracht, wachten zij geduldig op de komst van de waardin. Dan wordt de rust echter verstoord door zacht geklop op de cafedeur. Een merkwaardig gezelschap staat op de stoep. Wat volgt is een eindeloos spel van twijfels, achterdocht, draaikonterij en, bij gebrek aan de autoriteit van de waardin, het ontlopen van verantwoordelijkheid.

  De Waardin is een absurde komedie over het grenzeloze vertrouwen in de komst van een ramp en het onvermogen tot ingrijpen.

  De jonge schrijver/dichter/columnist Oscar Kocken geldt in Nederland en Belgie als een aanstormend literair talent. In 2004 won hij Write Now!. Hij schrijft columns en verhalen voor o.a. NRC-Handelsblad, Mister Motley, Dif, ELLE en de Theatermaker. De Nieuwe Revue benoemde hem onlangs tot talent van 2008 en binnenkort komt zijn debuutroman uit bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.
  Speciaal voor de Vrienden van de Dansmuziek schrijft hij 'De Waardin'.

  Tekst: Oscar Kocken
  Regie: Domenico Mertens
  Spel: Arent Jan Linde en Joost Claes
  Dramaturgie: Kiki Rosingh
  Vormgeving: Kirsten Hutschemakers
  Techniek & Lichtontwerp: Femke van Kuijk
  Productieleiding: Rogier van Splunder
  Marketing en Publiciteit: Herrie
  Zakelijke Leiding: Bureau Barel
  Grafische Vormgeving: Ruben L. Oppenheimer
  Fotografie: Paul Vos

  UIT DE PERS:

  ' Vanaf het begin is het duidelijk dat Kocken een variant maakte op het befaamde 'Wachten op Godot' van Samuel Beckett: twee zwerverachtige figuren die tevergeefs wachten op de verlossing, hier in de figuur van de mysterieuze waardin./ Arent-Jan Linde en Joost Claes spelen in de vertrouwde regie-handen van Domenico Mertens de twee mannen als grotesken van angst voor terreur en boze verwijten over en weer. De actualiteit is voelbaar aanwezig./ 'De Waardin' is een voorstelling, die intrigeert en op het netvlies blijft. In haar weer prachtige, tweedimensionale decor heeft Kirsten Hutschemakers allerlei grapjes ingebouwd die door de spelers worden uitgebuit en de zware ernst van angst en dreiging een lichte toets geven. En tussendoor krijgen we ook veel boeiende nutteloze kennis aangereikt.'
  (TROUW , Hans Oranje)

  Oneindige dank gaat uit naar: Maritska Witte, Simone Hogendijk, Jos ten Brink, Mia Decleir, Mariken Bijnen, Klemens Patijn, Karel-Oscar van Hengel, Spektakeltv, Michel van Schouten, Fireware, Pallieter Hutschemakers, Brinkman decors en Grolsch.

  Deze voorstelling wordt mogelijk gemaakt door Stichting LIRA Fonds, Stichting Norma, Nederlands Fonds voor Podiumkunsten, het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en Prins Bernhard Cultuurfonds.

  IKS En nu ga ik weg.
  IJ Ben je besodemieterd?
  IKS Wie weet blijft die Waardin nog dagen weg!
  IJ Als ik zeg: 'Je krijgt een biertje van me'. Wat wil je dan dat ik doe?
  IKS Mij een biertje geven.
  IJ Zo is het.
  En als ik dat niet doe, wat heb ik dan gebroken?
  IKS Een belofte.
  IJ Wat stel ik jou dan?
  IKS Teleur.
  IJ Wat zou ik dan voor de neus waard zijn?
  IKS Geen knip.
  IJ Want wat zijn wij zo niet?
  IKS Getrouwd.
  IJ Precies.
  De Waardin heeft ons gevraagd hier te wachten tot zij terug is. Wij hebben gezegd: akkoord. Dat is een belofte. Bedenk goed: als wij ons woord al niet meer houden, hoe moet dat dan met de rest van de wereld? Als wij van het ene op het andere moment van gedachte veranderen en alles waar wij ooit voor stonden zomaar verkwanselen, onze principes bij het grof vuil zetten, onze reet afvegen met de afspraken die we maakten, vertel jij me dan maar eens wat er van de mensheid moet worden.
  Ik ben blij dat jij er net zo over denkt als ik.
  IKS En dat biertje?

  (Stilte)
  Foto's
  Powered by Absolutus